Nestkastbescherming tegen katten, marters, gaaien, eksters, spechten

Het grootste gevaar voor vogels in een tuin is zonder twijfel de lieve huiskat. Omdat er veel katten zijn en de katten graag in de tuin van de buren toeven, kunnen we de kat beter voor zijn. Na katten volgen waarschijnlijk gaaien, eksters, spechten, honden en marters op de lijst van dodelijke vijanden. (Andere vijanden van eieren en jonge vogels zijn eekhoorns, ratten en egels. Omdat die in tuinen niet zo veel voorkomen zijn ze geen reële bedreiging voor de tuinvogels. Tenslotte zijn de sperwer, havik en uilen vijanden, maar die komen ook niet veel voor in tuinen.)

Inventieve mogelijkheden voor bescherming van de nestkast zijn:

Een bescherming van gaas voor de nestkast Boven het vlieggat is een 'afdak' van gaas gemaakt
 1. Tunnelachtige voorgevoegde vlieggaten van 7 tot 9 cm. Kat, marter, gaai, ekster, specht proof.
 2. Eenvoudiger maar minder effectief is het om boven het vlieggat een 'afdak' van blik of gaas te maken dat 5 tot 8 cm uitsteekt. Katten kunnen niet meer met de poten bij het nest komen. Maar marters, gaaien, eksters, spechten kunnen er nog wel bijkomen. De marter is zo slim dat hij het haakje aan de zijkant los kan maken. Van het stukje gaas trekt de marter niets aan. Het is een wijdverbreide fabel dat een marter niet over gaas durft te lopen! Hoog in het gaas geklommen staan de marters dan te wachten op hun voer, daar klimmen ze zonder problemen in en bijten/trekken het indien het niet stevig genoeg is nog kapot ook !
 3. Een blik met een passende vliegopening, dat 10 tot 20 cm boven de nestkast uitsteekt, maakt het de katten moeilijk aan en in de kast te komen. Dit is vooral belangrijk bij grote nestkasten met invliegopeningen waardoor de kat makkelijk in de nestkast kan komen.
  De marter heeft hier geen moeite mee. Deze klimt moeiteloos op een gladde ondergrond naar boven of beneden.
 4. Een kattengordel is een minstens 50 cm brede, rond de boomstam gevouwen manchet van blik of kunststof of een ring met puntige uitsteeksels. De kattengordel kan katten weerhouden omhoog te klimmen langs de stam waaraan het nestkastje bevestigd is. Let er op dat deze beveiliging na verloop van tijd de stam niet insnoert. Als dit te ingewikkeld of lastig lijkt, dan kan de stam ook gebarricadeerd worden met takken met doorns.
  De kattengordel is gewoon te koop als nestkastbeschemingsproduct of nestbeschemingsproduct.
  Zoek in google op
  - kattenafweergordel
  of
  - kattengordel kopen
  Voor het tegenhouden marters is deze kattengordel niet geschikt.

Denk ook aan het feit dat een marter zo'n 1.70 meter omhoog kan springen wanneer een en ander op een boom geplaats wordt dan moeten er geen nabijgelegen struiken of takken aanwezig zijn!

Kijk voor meer informatie over marters op www.steenmarterschade.nl.

Een ring met puntige uitsteeksels onder de nestkast en een voorbeeld van een metalen plaat om een boomstam heen Een kattengordel

bron:
Mijn tuin een paradijs voor vogels - blz. 108 - 112 - Michael Lohmann - ISBN 90-438-0457-6

Een andere oplossing is: maak een kooi om een nestkast of voerplek.

Een kooi in mijn tuin is gemaakt van geplasificeerd tuingaas, de gaten zijn 10 bij 6,5 cm (hoog * breed). Merels en kleinere vogels hippen er gemakkelijk doorheen.
De kooi is 55 bij 80 cm, de hoogte is 60 cm. Aan drie kanten zit een extra flap van 20 cm, om er een steen op te leggen tegen verschuiven van de kooi. Aan de 4e kant, die tegen de muur staat, is de flap wat korter.
De kooi wordt afgesloten met een deksel.

Het is de bedoeling dat eenden niet eten van het vogelvoer. Dat lukte uiteindelijk op de volgende manier:
- de voerbakjes zijn verder naar achteren in de kooi geplaatst
- de kooi is dichter bij het huis gezet.

Kooi met mazen van 10 bij 6,5 cm

[ Terug ]